Presentació del llibre de Bartomeu Al·lès Pons

 


Ahir divendres dia 10 de juny es va presentar a la Biblioteca de Ferreries el llibre Bartomeu Al·lès, vida i llegat pedagògic, escrit per Miquel Àngel Limón. L'acte va començar amb la presentació de la regidora de cultura, Maria Pons, que va destacar la iniciativa de Pere Al·lès Moll per a tirar endavant aquesta publicació. 



Seguidament el professor de filosofia de l'UB, Jaume Mascaró Pons va fer la presentació del llibre amb una interessant reflexió sobre la relació entre la memòria personal, familiar i collectiva, tot situant la recuperació de la figura (fins ara oblidada) del pedagog i activista social Bartomeu Al·lès com la confluència de les tres memòries. 



Després l'autor del llibre, Miquel Àngel Limón Pons, va explicar el procés que va dur a la publicació com el resultat dels esforços de moltes persones. Va agrair a la regidora de cultura de l'Ajuntament l'entusiasme i col·laboració, als autors Pere Alzina i Antoni Fullana la seva participació i a en Pere Al·lès Moll i na Guida Al·lès la seva col·laboració. Després, l'autor principal ens va exposer amb gran expertesa les principals aportacions de Bartomeu Al·lès a la societat menorquina. 



En el camp pedagògic,  la seva participació (junt amb Joan Benejam i altres) en el Moviment de la nova escola que va lluitar per implantar a Menorca els plantejaments de Maria Montessori per fer de l'educació no només una eina de transformació social sinó d'alliberament individual, a través de la llibertat de pensament que aporta aprendre a pensar amb autonomia. En aquest marc va situar el seu sil·labari com una aportació a una societat menorquina on el 70% dels ciudadans eren analfabets. 

En el camp social, Bartomeu Al·lès va estar compromès amb les Germandats de Sant Vicenç de Paül per a millorar la situació de moltes famílies que vivien en situació pobresa. I fins i tot va impulsar una iniciativa per a aportar ajudes a les mares. Va ser un dels impulsors de la creació de l'Ateneu de Maó. 



En el camp polític, va participar obertament en el debat posterior als anys 1898 (desfeta de Cuba) i en la repercussió que va tenir sobre la crisi económica del sector del calçat a Menorca. Va defensar un diàleg patró-obrer que es situava en la doctrina social de l'esglèsia de l`època i que no va ser comprès pels radicals dels dos extrems. 

Mentres els ponents desgranaven les seves explicacions es va projectar aquesta presentació d'imatges familiars (clicau sobre la imatge si la voleu veure). 



Després d'aquesta intervenció, Lolita Miralta, única neta viva de Bartomeu Al·lès, va agrair públicament la publicació i la tasca investigadora de Miquel Àngel Limón i li va fer entrega d'un obsequi. 



La Batlesa de Ferreries, Joana Febrer Rotger, va valorar molt positivament aquesta presentació per haver desvetllat una época i una figura històrica del poble fins ara desconeguda. 


Seguidament, l'autor va signar exemplars del llibre als assistents que li van sol·licitar. 


Hi van participar unes 60 persones, familiars, amics, i interests en la història de Ferreries. L'acte va acabar amb una picada que havien preparat els familiars. 



Comentaris